Het komt vaak voor dat mensen met handklachten (pijn, functieverlies, krachtverlies en verdikkingen) voor nader onderzoek naar de reumatoloog worden verwezen. De reumatoloog doet vooral onderzoek naar ontstekingskenmerken. Is er sprake van reumatoïde artritis bijvoorbeeld.
Vaak is dat niet het geval en worden de klachten veroorzaakt door artrose.
Omdat artrose gevolgen kan hebben voor het dagelijks leven krijgen mensen de gelegenheid om de reumaverpleegkundige te bezoeken.
Het aandachtsgebied is dan de artrose en de gevolgen voor het dagelijks leven.
Vaak volgt daarna een verwijzing naar de ergotherapeut. Het aandachtsgebied van de ergotherapeut zijn de functies die je moet kunnen doen in je dagelijks leven en de beperkingen daarin. Het doel is dat iemand zo goed mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.
Omdat bij reumaverpleegkundigen en ergotherapeuten vaak dezelfde onderwerpen bij de verschillende individuele patiënten naar voren kwamen is het idee geboren om met een groepsbehandeling te starten.
De groepsbehandeling bestaat uit 4 bijeenkomsten. In iedere bijeenkomst speelt de ergotherapeut een belangrijke rol. Daarnaast is in een van de bijeenkomsten achtereenvolgens de reumaverpleegkundige, de fysiotherapeut en de medisch maatschappelijk werker betrokken. Zo kan er uitgebreider aan de verschillende gevolgen van de handartrose aandacht worden besteed. En die gevolgen worden vanuit verschillende disciplines bekeken. Ondertussen hoort men elkaars ervaringen en ideeën en wordt er ook praktisch geoefend.
Een groep bestaat uit ongeveer 6 deelnemers die op vier middagen bij elkaar komen. Een paar maanden later wordt er nog een terugkombijeenkomst georganiseerd om te kijken hoe het verder is gegaan.
We hebben de “handartrosegroep” nu twee keer georganiseerd en de ervaringen zijn over het algemeen positief. In de evaluatie met de verschillende disciplines en met de organisatie (Alysis Zorggroep) wordt gekeken hoe we deze activiteit voort gaan zetten.
Tot nu toe zijn de mensen die verwezen zijn door de reumatoloog naar de reumaverpleegkundige benaderd. Zij hadden in het gesprek met de reumaverpleegkundige aangegeven dat zij interesse hadden om aan de groep deel te nemen.
Informatie via de reumaverpleegkundige: 088-0057788 e-mail: averborg@alysis.nl
A. Verborg reumaconsulente