‘Huisarts weet soms niet goed raad met klachten’
Er moet meer geld komen voor onderzoek naar ‘vrouwenziekten’. Dan gaat het om de aandoening endometriose en om overgangsklachten, vindt Annemiek Nap.
Geen kwaadaardige afwijkingen en je gaat er niet dood aan, maar vrouwen kunnen er wel veel last van hebben. ,,Het is goed om meer te weten: hoe ontstaan ziektes, hoe kom je snel tot een diagnose, hoe kun je ze behandelen? Om onderzoek te doen, is geld nodig’’, zegt Nap.
Ze is hoogleraar voortplantingsgeneeskunde en gynaecoloog bij het Radboudumc. Ook is ze pijlervoorzitter Voortplantingsgeneeskunde van de beroepsvereniging voor gynaecologen, de NVOG.
Die komt met het initiatief om samen met een van de grootste subsidieverstrekkers plus een aantal partijen die zich inzetten voor vrouwen na te denken: over welke vrouwspecifieke aandoeningen gaat het eigenlijk? Waar moet meer kennis over vergaard worden?
Dit initiatief, zegt Nap, is een mooie eerste stap.
Zeven jaar met klachten
Een onderzoek zou dus kunnen zijn naar endometriose. Dat is een aandoening waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, zich ontwikkelt op plaatsen waar het niet hoort, bijvoorbeeld in de buikholte, bij de blaas of de darmen. Vrouwen met deze aandoening lopen gemiddeld zeven (!) jaar rond met klachten.
Lees hier het volledige artikel.