Grotere kans op stress-stoornis bij inwoners welvarende landen

Tegen alle verwachtingen in is het effect van ingrijpende gebeurtenissen het grootst in zeer welvarende naties. Nederlanders, Australiërs en Nieuw Zeelanders hebben zelfs drie keer zoveel kans op ptss als Mexicanen, Colombianen en Israëliërs.

De studie is 21 juli gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry.
Dat er grote verschillen zijn tussen landen als het gaat om ptss, is bekend. In Nederland krijgt 7 procent van de bevolking een trauma. In China en Irak is dat achtereenvolgens 0,3 en 2,5 procent. Dat juist veel landen waar het goed toeven is zo hoog scoren, is nieuw. ‘Daar hakt het er blijkbaar extra hard in áls het een keer mis gaat’, aldus onderzoeker en trauma-expert Michel Dückers die dat de ‘kwetsbaarheidsparadox’ noemt.

Kwetsbaar
Het risico op trauma verschilt per individu. Vrouwen hebben een twee keer zo grote kans. Wie uit een lager sociaal-economisch milieu komt, is ook kwetsbaarder. Terwijl een goed sociaal vangnet juist beschermend werkt. ‘Maar deze studie benadrukt dat er ook cultuur- en landkenmerken zijn die een rol spelen’, aldus Dückers. ‘Dat is nieuw.’

De studie biedt geen verklaring waarom burgers in veel welvarende landen juist kwetsbaarder zijn voor tegenspoed. ‘Wat we wel zien, is dat de minder kwetsbare naties erg individualistisch zijn. Het ontbreekt mensen mogelijk aan sociale steun. Het zijn ook landen waar mensen hoge eisen aan zichzelf stellen en dus sneller mislukken en dan de oorzaak buiten zichzelf zoeken. Maar dat is speculatie’, aldus de onderzoeker.
Lees hier het volledige artikel.