Vijftien studenten uit Nederland, België en Zweden zijn in januari begonnen met de nieuwe postdoctorale opleiding tot orgaanperfusionist. Afgelopen week kwamen ze in het Onderwijscentrum en het Skills Center van het UMCG bij elkaar, waar ze onder andere zelf een perfusiesysteem leerden maken.
Met orgaanperfusie kunnen we tegenwoordig donororganen testen en verbeteren voordat ze getransplanteerd worden. De organen worden ‘op de pomp’ gezet: een apparaat dat verschillende functies van het lichaam nabootst. Bloed, zuurstof en andere voedingsstoffen stromen door het orgaan, waardoor het orgaan sterker wordt en we kunnen testen of het geschikt is voor transplantatie. Organen die vroeger werden afgekeurd, kunnen we nu in sommige gevallen met perfusie wél gebruiken. Ook kunnen we organen langer bewaren zonder dat ze in kwaliteit achteruitgaan, waardoor we de operatie beter kunnen plannen.
Nieuwe techniek, nieuw beroep
Toen het UMCG enkele jaren geleden zijn orgaanperfusiekamer opende, voorspelde transplantatiechirurg Robert Porte al: deze nieuwe techniek gaat tot een nieuw beroep leiden, de orgaanperfusionist. Voor een nieuw beroep heb je een nieuwe opleiding nodig. De afgelopen jaren is hier hard aan gewerkt.
Lees hier het volledige artikel.