Grote lokale variaties in de samenstelling van de bevolking, zoals veel ouderen of juist jongeren, het percentage vrouwen, lage inkomens en niet-westerse allochtonen, leiden tot grote verschillen in de vraag naar eerstelijnszorg. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) heeft voor alle postcodegebieden, gemeenten, regio’s (COROP) en GGD-gebieden de vraag naar eerstelijnszorg berekend op basis van de bevolkingssamenstelling. De vernieuwde gegevens zijn te vinden op de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM).
“De bevolkingssamenstelling van een gebied blijkt sterk samen te hangen met de vraag naar eerstelijnszorg”, stelt NIVEL-afdelingshoofd prof. Dinny de Bakker. “Met name de samenstelling naar leeftijd, het percentage eenpersoonshuishoudens en percentage mensen met een laag inkomen van een gebied hebben een sterke samenhang met bijvoorbeeld de vraag naar huisartsenzorg.”
Vaals
Uit de berekeningen van het NIVEL blijkt bijvoorbeeld dat de samenstelling van de bevolking in de gemeente Vaals leidt tot een relatief hoge vraag naar huisartsenzorg. Gemiddeld bezoekt een inwoner 5,7 keer per jaar de huisarts. Dit hoge aantal huisartsbezoeken komt door het relatief hoge aantal ouderen en het relatief lage aantal jongeren. Daarnaast is het percentage lage inkomens hoog.
Lees hier het volledige artikel.