In de jaren zeventig was reuma een enorm onontgonnen gebied. Artsen probeerden bij mensen met reuma de ontstekingen te remmen door het geven van goudinjecties en het medicijn prednison. Het gebruik van spalken en de toepassing van fysiotherapie moesten de beperkingen van mensen met reuma verminderen. Dankzij de kennisexplosie in de afgelopen 35 jaar is de ziekte bij velen gelukkig beheersbaar geworden.
Professor Leo van de Putte
Aan deze grote vooruitgang leverde professor Leo van de Putte een grote bijdrage, nationaal en internationaal. Volgens Van de Putte, reumatoloog in het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk, is het belangrijkste winstpunt de komst van betere medicijnen. Methotrexaat, oorspronkelijk gebruikt tegen kanker, bleek ook te werken bij ontstekingsreuma. De biologicals, zoals TNF-blokkers, zijn erg waardevol voor de vermindering van het ontstekingsproces.
De rol van roken en overgewicht
Een andere belangrijk stap vooruit was de ontdekking dat chronische ziekten niet alleen met erfelijke factoren te maken hebben. Roken is een risicofactor voor reuma en overgewicht speelt een rol bij het ontstaan van artrose.
Snelle diagnose
Omdat er nu effectieve behandelingen mogelijk zijn, is het belangrijker dan ooit om snel de juiste diagnose te stellen. Hoe langer behandelingen op zich laten wachten, hoe groter de kans dat iemand onomkeerbare beperkingen krijgt.
Meer onderzoek is noodzakelijk
Ondanks de grote vooruitgang zijn er nog te veel mensen met reuma die niet reageren op nieuwe medicatie of die last hebben van bijwerkingen. Zolang genezing niet mogelijk is, blijft de medische wetenschap op zoek naar behandelingen voor een beter leven met reuma.
Bron: reumafonds