Het grote kip of ei-verhaal achter het ouder worden

Gaan ouderen lichamelijk achteruit omdat hun geheugen niet meer op volle kracht werkt, of is het juist andersom? Er bestaat in elk geval een duidelijk verband tussen de lichamelijke en de verstandelijke teloorgang.

Dat valt te lezen in het promotieonderzoek van Marjon Stijntjes. Zij promoveerde op 12 oktober aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Nederland vergrijst. Steeds meer mensen worden ouder en krijgen op latere leeftijd last van kwaaltjes. “Het lijkt op een kip of ei-verhaal”, zegt Stijntjes, die momenteel werkt bij de TU Delft. “Een patiënt op oudere leeftijd loopt bijvoorbeeld minder goed en zijn of haar geheugen gaat achteruit. Zorgt dat verminderde geheugen ervoor dat deze patiënt minder goed loopt? Of is het juist andersom?”
Relatie
Stijntjes onderzocht duizenden mensen in de leeftijd van 55 tot 90 jaar. Onder meer hun geheugen, concentratievermogen en loopsnelheid zijn getest. Wat blijkt uit al deze gegevens? Er is wel degelijk een relatie tussen de lichamelijke achteruitgang en het verlies van het verstandelijk vermogen. “Die relatie gaat beide kanten op”, legt Stijntjes uit. “Dat pleit meer voor een gemeenschappelijke, onderliggende oorzaak van veroudering dan dat het een kip of ei-verhaal is.”
Zelfredzaamheid
Het doel van Stijntjes’ onderzoek is om de zelfredzaamheid van oudere patiënten zo lang mogelijk te behouden. De data die zij heeft bekeken, kan daarbij helpen. “De onderzoeksresultaten hingen af van de leeftijd van de proefpersonen en van hetgeen dat je meet, bijvoorbeeld hoe snel iemand loopt of hoe hard iemand nog kan knijpen. In vervolgonderzoek kan worden gekeken of je hiervoor specifieke interventies kunt ontwikkelen. Dus een behandeling zo nauwkeurig mogelijk afstemmen op een patiënt. Dat wordt ook wel ‘precision medicine’ genoemd.”
Lees hier het volledige artikel.