Drie onderzoekers van het Radboudumc hebben van de Europese Unie een persoonlijke subsidie gekregen van elk 2 miljoen euro. Deze zogenaamde Consolidator Grants zijn bedoeld voor onderzoekers die zich bewezen hebben op hun onderzoeksterrein. Met het geld kunnen zij hun positie als onderzoeker verstevigen en een zelfstandige onderzoeksgroep opzetten.De beurzen gaan naar hoogleraar celbiologie Peter Friedl, medisch microbioloog Ronald van Rij en hoogleraar medische psychologie Andrea Evers. Vorige week maakte de Radboud Universiteit bekend dat een vierde Nijmeegse subsidie is toegekend aan hoogleraar communicatiewetenschap Moniek Buijzen.
Diep inzicht in tumoren
Peter Friedl gaat onderzoek doen naar het toepassen van multifoton micro-endoscopie voor het bestuderen van tumoren. Met deze techniek is het mogelijk om diep in een levende tumor te kijken. Zo is bijvoorbeeld te onderzoeken hoe het komt dat een tumor niet of gedeeltelijk reageert op een therapie. Ook kan zichtbaar gemaakt worden hoe de effecten van een therapie zich door een tumor bewegen. Met de resultaten van dit onderzoek kan multifoton micro-endoscopie verder ontwikkeld worden. Dit kan op termijn leiden tot de ontwikkeling van optische bioptie en de klinische toepassingen daarvan. De aanwezigheid van het Preclinical Imaging Center in het Radboudumc was voor de Europese Unie een belangrijke overweging om deze subsidie toe te kennen.
Afweer tegen mug-overgedragen virussen
Muggen verspreiden belangrijke ziekteverwekkers, zoals het dengue virus en West-Nijlvirus. Deze virussen komen vooral voor op het zuidelijk halfrond, maar de laatste jaren lijken deze ziektes ook op te rukken naar de westerse wereld. Er is veel bekend over de menselijke afweer tegen dengue, maar veel minder over de virusinfectie in de mug. Onlangs is een nieuw afweersysteem tegen virussen ontdekt in muggen dat heel bepalend is voor de verspreiding van het virus. De muggen gebruiken kleine RNA moleculen, zogenaamde piRNA’s, om genetisch materiaal van het virus te herkennen en af te breken. Ronald van Rij gaat onderzoeken hoe dit herkennen en bestrijden van virussen in de mug werkt. Op deze manier wil Van Rij meer inzicht krijgen in het mechanisme achter de verspreiding van mug-overgedragen virussen.
De werking van placebo
Meestal gaan mensen er bij voorbaat van uit dat een medische behandeling effect heeft. Deze verwachtingen kunnen rechtstreeks het immuunsysteem en andere lichamelijke reacties beïnvloeden. De meest bekende vorm hiervan is wel het placebo effect. Andrea Evers wil ontrafelen hoe deze verwachtingen het lichaam beïnvloeden. Zij kijkt hiervoor naar de invloed van verwachtingen op lichamelijke reacties, zoals het immuunsysteem bij gezonde mensen. Bij patienten met een lichamelijke aandoening onderzoekt ze de invloed van verwachtingen op de uitkomst van de behandeling. De resultaten van het onderzoek moeten gaan leiden tot nieuwe behandelstrategieën voor verschillende lichamelijke aandoeningen en klachten waarbij het immuunsysteem een rol speelt. Andrea Evers is verbonden aan de afdeling Medische Psychologie van het Radboudumc en sinds kort hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden.
Bron: Radboudumc