Amsterdam UMC krijgt 1,6 miljoen van de Europese Commissie voor onderzoek naar vaatlekkage. Veel coronapatiënten worden in het ziekenhuis opgenomen met vocht in de longen, ontstaan door vaatlekkage. Deze patiënten moeten vaak op de IC worden behandeld.
Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat een bestaand medicijn voor leukemie mogelijk ook werkt bij de complicaties bij coronapatiënten. Eerder ontving het onderzoek een startsubsidie van de AMC Foundation.
Een longontsteking is een ernstige complicatie bij coronapatiënten. De ontsteking leidt tot beschadiging van de haarvaten in de long. Door vaatlekkage komt er vocht in de longblaasjes. Dat belemmert de zuurstofopname. Een patiënt met een ernstig verminderde longfunctie kan soms zo weinig zuurstof opnemen dat orgaanfuncties uitvallen met mogelijk fatale gevolgen.
Patiënten met ernstige vaatlekkage moeten direct naar de IC voor beademing. Daarom is het van het grootste belang deze vaatlekkages te beperken. Dat kan een IC-opname voorkomen. Longarts Harm Jan Bogaard, hoogleraar Experimentele Longgeneeskunde, doet onderzoek naar de behandeling van coronapatiënten met vaatlekkage.
Lees hier het volledige artikel.