Welke genen er in ons DNA ‘aan’ of ‘uit’ staan, verschilt per persoon. Onderzoekers vragen zich al lange tijd af wat de oorzaak is van deze verschillen. Heeft het met onze omgeving te maken? Of is het toch genetisch bepaald?
Dankzij een grootschalig onderzoek van een internationaal consortium, met een leidende rol voor het LUMC, zijn onderzoekers een stapje dichterbij het antwoord gekomen. In Nature Genetics publiceerden ze een atlas van genetische effecten op epigenetische factoren. Deze atlas helpt onderzoekers in de zoektocht naar oorzaken van veelvoorkomende aandoeningen.
Elke cel van ons lichaam bevat hetzelfde DNA met daarin de code voor ruim 20.000 genen. De afstelling van die genen, welke er ‘aan’ of ‘uit’ staan, wordt het epigenoom genoemd en wordt bepaald door moleculaire dimmers die vastzitten aan het DNA. Een voorbeeld hiervan is DNA-methylatie. Onderzoekers vragen zich al lang af wat de oorzaak is van epigenetische verschillen tussen mensen en hoe die verschillen vervolgens ziekte en gezondheid kunnen beïnvloeden.
Lees hier het volledige artikel.