Groot onderzoek naar vervanging ziekenhuiszorg in Europa

Ecorys gaat de mogelijkheden onderzoeken rond het verschuiven van dienstverlening van ziekenhuizen naar eerstelijnszorg in zes Europese landen. Hiertoe heeft het onderzoeksbureau een contract gewonnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De onderzoeksresultaten worden begin 2014 verwacht.

De premisse van het onderzoek is dat onnodige ziekenhuisopnames een bron kunnen zijn van voorkombare zorgkosten. In veel van de 53 Europese landen zijn de zorgsystemen gefragmenteerd en gecentreerd rond de ziekenhuizen. ‘Het is hierbij vaak onduidelijk of ziekenhuisopname de meest (kosten)effectieve interventie is voor specifieke gezondheidsgerelateerde situaties’, aldus Ecorys in haar persverklaring.

Ziekenhuisopnames
De WHO-studie zal zich ten eerste richten op omstandigheden waarin ziekenhuisopnames in de geselecteerde landen kunnen worden voorkomen door effectieve behandeling en zorg vanuit een sterke eerstelijns zorgomgeving. Ten tweede zal het de potentiële besparingen als gevolg van de afname van ziekenhuisopnames, gerelateerd aan de geselecteerde omstandigheden in beeld brengen. En ten slotte zullen de onderzoekers (landspecifieke) barrières benoemen die een dergelijke verschuiving zouden kunnen bemoeilijken.

Europees zorgbeleid
Ecorys schrijft: ‘Om het maximale rendement te halen uit de eerstelijnszorg en om het risico op onnodige kosten – vanwege ziekenhuisopname – te voorkomen moet de eerstelijnszorg in veel Europese landen worden versterkt of opnieuw worden gepositioneerd. Dit is ook een van de prioriteiten van het nieuwe Europese zorgbeleid 2020.’ De keuze voor de landen zal de komende maanden plaatsvinden.

Bron: Zorgvisie