De erkenningscommissie ouderenzorg heeft de interventie ‘GRIP op probleemgedrag’ erkend als goed onderbouwd en effectief. Uit onderzoek blijkt dat de interventie helpt bij het verminderen van onbegrepen gedrag en psychofarmacagebruik bij bewoners met dementie in de intramurale zorg.
GRIP besteedt aandacht aan oorzaken van onbegrepen gedrag en het belang van methodisch werken. De afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde van het VUmc ontwikkelde de interventie.
Onbegrepen gedrag, zoals roepen, onrustig zijn of geagiteerd reageren, komt voor bij 80 procent van de mensen met dementie. Dit soort gedrag zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven bij bewoners en een verhoogde belasting van verzorgend personeel. Regelmatig worden psychofarmaca gebruikt om probleemgedrag te behandelen: middelen waarvan het effect beperkt is en de bijwerkingen hoog. Toch gebruikt rond 65% van de verpleeghuisbewoners met dementie psychofarmaca.
‘GRIP op probleemgedrag’ beantwoordt aan de noodzaak om hier iets aan te doen. De interventie bestaat uit scholing en een stappenplan voor methodisch werken. De online tool GripOnline ondersteunt het methodisch werken en is bedoeld voor het hele zorgteam.
Lees hier het volledige artikel.
Kijk hieronder naar het informatiefilmpje.