Onderzoekers van de afdelingen Gynaecologie, Urologie en Genetica van het Radboudumc en twee Nijmeegse bedrijven hebben een EFRO (European Fund for Regional Development) grant gekregen van 948.808 euro voor onderzoek naar bekkenbodemproblemen binnen het DIABIP-project.
Deze subsidie kan bijdragen aan een betere voorspelling en behandeling van bekkenbodemproblemen.
Er zijn meerdere oorzaken voor bekkenbodemproblemen. Zowel erfelijke als omgevingsfactoren spelen hierbij een rol. 1 op de 5 vrouwen ondergaat gedurende haar leven een operatie voor verzakking of urineverlies. De effectiviteit van de behandelingen is over het algemeen niet hoog. Bij 10% van de vrouwen is een heroperatie nodig. De medische kosten van bekkenbodemproblematiek voor de maatschappij bedragen jaarlijks 75 miljoen euro.
‘Met de EFRO grant doen wij onderzoek naar de genetische en biologische processen die betrokken zijn bij het ontstaan van bekkenbodemproblemen’, vertelt onderzoeksleider Kirsten Kluivers. ‘We gebruiken genetische en expressiedata om zogenaamde moleculaire landschappen voor bekkenbodemproblematiek te bouwen.
Lees hier het volledige artikel.