Het gladde spierweefsel in de luchtwegen van astmapatiënten is anders dan dat van gezonde patiënten. Dit blijkt uit een analyse van de genen in het weefsel en onderzoek van dat weefsel onder de microscoop.
Dit blijkt uit promotieonderzoek van David Yick. Zijn onderzoek is een eerste poging om gensequencing* (*sequentie is de volgorde van aminozuren in een eiwit) te gebruiken bij de typering van deze complexe maar steeds vaker voorkomende ziekte.
Glad spierweefsel
Tot op heden is niet bekend welk mechanisme ten grondslag ligt aan de klachten die ontstaan bij astma. Yick onderzocht glad spierweefsel. Dit is spierweefsel dat niet bewust kan worden aangespannen. Recent is ontdekt dat het een belangrijke rol speelt bij astma.
Gennetwerken
Er blijken grote verschillen te zijn tussen gezonde mensen en astmapatiënten. Bij die laatstgenoemde groep zijn de gennetwerken die ontstekingsprocessen reguleren anders. Ook longfunctie blijkt te zijn geassocieerd met het genprofiel van het gladde spierweefsel. Glucocorticoïden (hormonen die worden gebruikt voor de behandeling van astma) hebben effect op het genexpressieprofiel van glad spierweefsel.
Promotie
David Yick promotiveert 15 oktober gepromoveerd op zijn proefschrift The airway smooth muscle in asthma aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zijn promotoren zijn prof. dr. P.J. Sterk en prof. dr. F. Baas.
Bron: Artsennet