Zondag is het Europese Tourettedag, een dag die in het teken staat van Gilles de la Tourette. Een goede zaak dat die dag er is, vindt neuroloog Agnes Wertenbroek. “Veel mensen denken dat de aandoening gelijk staat aan vloeken of schelden. Maar dat geldt slechts voor 10 procent van de patiënten.”
Wat is Gilles de la Tourette precies?
“Tourette komt naar schatting bij een op de honderd mensen voor. Het is een neuropsychiatrische aandoening die zich vaak voor het eerst openbaart bij kinderen tussen zes en acht jaar. Er is altijd sprake van tics: onvrijwillige bewegingen en geluiden. De diagnose wordt gesteld wanneer er sprake is van zowel geluids- als bewegingstics en wanneer die langer dan een jaar aanhouden.”
“Geluidstics zijn bijvoorbeeld sissen, kuchen, grommen of snuiven. We noemen het onvrijwillige tics. Je wil niet, maar je moet.” Agnes Wertenbroek, neuroloog.
Het gaat bij Tourette dus niet alleen om vloeken?
“De meeste mensen associëren Gilles de la Tourette met vloeken of schelden. Maar slechts 10 procent van de patiënten heeft daar last van. Wat veel vaker voorkomt is extreem knipperen met de ogen, optrekken van neus of schouders, knikken met hoofd of het maken van een nekbeweging. Ook geluidstics komen vaak voor.”
Lees hier het volledige artikel.