Niet alleen op wachtenden zelf, maar ook op naasten en zorgverleners
De toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat al langere tijd onder druk. De wachttijden in de ggz kunnen een breed palet aan gevolgen hebben. Niet alleen verergeren klachten van de meeste patiënten tijdens het wachten, het wachten maakt hun behandeling ook complexer.
Daarbij hebben de wachttijden ook een negatieve invloed op naasten van patiënten en de zorgverleners in de huisartsenpraktijk. Dit blijkt uit literatuuronderzoek van het Trimbos-instituut en het Nivel, naar de impact van wachttijden in de ggz.
Recente cijfers laten zien dat de wachttijden in 2023 onverminderd lang bleven met een omvangrijke groep patiënten. Tijdens het wachten op een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) worden patiënten soms ondersteund via de huisartsenpraktijk. Omdat de huisartsenpraktijk hier eigenlijk niet op is toegerust kan dit risico’s met zich mee brengen, zowel voor patiënten als voor zorgverleners. Om deze risico’s te inventariseren maakten we een overzicht van wat er in de literatuur bekend is over de impact van ggz-wachttijden.
Lees hier het volledige artikel.