Nog altijd heeft de GGD z’n zaken op privacygebied niet goed voor elkaar. Zo kunnen oud-medewerkers van de GGD soms meer dan een maand na hun ontslag vanuit huis nog bij persoonsgegevens van alle Nederlanders. En in de regio Arnhem/Ede werden klassikaal aan nieuwe medewerkers vertrouwelijke gegevens getoond.
Dat blijkt uit informatie die De Gelderlander heeft gekregen.
De GGD’s liggen sinds januari vorig jaar onder het vergrootglas bij de privacywaakhond, toen bleek dat er grootschalig werd gehandeld in de miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit de coronasystemen van de GGD. Medewerkers konden eenvoudig bij de gegevens en deze ook makkelijk exporteren uit het computersysteem.
“Bellers deden zich voor als de GGD” Woordvoerder, Fraudehelpdesk
Alarm
Ondertussen werden de eerste gegevens vorig jaar al misbruikt, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Die organisatie kan ongeveer veertig meldingen terugkoppelen aan het lek bij de GGD. ,,De bellers deden zich voor als de GGD en haalden in die gesprekken informatie aan die eerder in het belletje voor het bron- en contactonderzoek besproken was, zoals de namen van de contacten die de positief geteste mensen doorgaven. In het telefoongesprek probeerden de kwaadwillenden daarmee burgerservicenummers en e-mailadressen van die contacten te ontfutselen.”
Lees hier het volledige artikel.