Huisarts Joost Zaat betoogt dat de griepvaccinatie niet voldoende bewezen is en vooral een financieel voordeel voor huisartsen oplevert (Wetenschap, 16 oktober). Wij, als team Infectieziekten van een grote GGD-regio, vinden dat er goede redenen zijn om griepvaccinatie aan risicogroepen én zorgverleners te stimuleren.
Deze zomer hebben wij de berichtgeving van de Wereldgezondheidsorganisatie over de griepepidemie op het zuidelijk halfrond (hun winter) nauwlettend gevolgd. In Australië en Nieuw-Zeeland zijn veel zieken, veel ziekenhuisopnames en overbelaste spoedeisende hulpen als gevolg van griep. Doordat de jaarlijkse griepgolf eerst het zuidelijk halfrond aandoet, weten we nu al dat de samenstelling van het griepvaccin overeenkomt met de griepvirussen die gaan komen op het noordelijk halfrond.
Wij hebben alle huisartsen en verpleeginstellingen in onze regio hiervan op de hoogte gebracht en gevraagd de griepvaccinatie voor hun patiënten serieus te nemen wegens de te verwachten ernst van de epidemie komende winter.
“Door het vaccineren van de zorgverleners rond die mensen wordt de kans op besmetting sterk verminderd”
Influenzavirussen veroorzaken griepklachten en kunnen daarnaast ernstige complicaties zoals longontsteking, acute oorontsteking, hartspierontsteking, spierontsteking en hersenvliesontsteking veroorzaken. Deze complicaties leiden tot ziekenhuisopname en soms tot blijvend verlies van kwaliteit van leven of overlijden. Vooral voor kwetsbaren is dit een risico.
Lees hier het volledige artikel.