Gezondheidsvraagstukken kennen geen landsgrenzen

Dat gezondheidsvraagstukken zich doorgaans niet beperken tot de grenzen van een land, werd onlangs weer eens benadrukt met de uitbraak van het covid-19-virus. Alleen internationale samenwerking tussen westerse en midden- en lage inkomenslanden kan wereldwijd leiden tot een betere gezondheidszorg.

De afdeling Global Health van Amsterdam UMC levert hier al jaren een bijdrage aan.

”Global Health staat in Nederland eindelijk op de politieke agenda”, vertelt Constance Schultsz verheugd. Zij is arts-microbioloog, hoogleraar Global Health en hoofd van de afdeling Global Health van Amsterdam UMC. Schultsz doelt op de Mondiale Gezondheidsstrategie 2023-2030 die het kabinet onlangs heeft vastgesteld. De ambitie is om met deze strategie een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg wereldwijd. Schultsz en haar afdeling houden zich hier al jaren mee bezig.

“Waar het ons om gaat, is dat we internationaal samenwerken ten behoeve van de gezondheid en de toegang tot de zorg wereldwijd. Dat is immers een gezamenlijk belang. Dan moet je denken aan onderzoek, onderwijs, beleid en toepassing in de praktijk. Na covid-19 is weer eens duidelijk geworden dat gezondheidsproblemen zich niet beperken tot de landsgrenzen en dat die vooral het hardst inslaan bij midden- en lage inkomenslanden. Die hebben minder toegang tot zorg en minder te besteden.”

Lees hier het volledige artikel.