Een goede gezondheid verhoogt de kansen op deelname aan de maatschappij. Het stelt mensen in staat om de dingen te doen die ze moeten en willen doen. Wat is de relatie tussen gezondheid en maatschappelijke participatie?
Inhoud van het themarapport
Het themarapport beschrijft het brede terrein van participatie en gezondheid voor jongeren, volwassenen en ouderen. Voor elk van deze groepen zet het themarapport de informatie over de relatie gezondheid en participatie bij elkaar. Daarbij gaat het vooral om factoren die participatie bevorderen op het gebied van scholing, werk, informele zorg en vrijwilligerswerk.
Participeren gezonde mensen inderdaad meer op deze terreinen? En welke factoren beïnvloeden de participatie van mensen die minder gezond zijn? Ook de meest actuele kennis over de effecten van participatie op gezondheid komt aan bod.
Samenhang met de andere themarapporten
Ook binnen preventie en zorg speelt maatschappelijke participatie een rol. Steeds vaker kijkt men naar de mogelijkheden om mensen met lichamelijke of geestelijke beperkingen mee te laten doen in de maatschappij. En dat is ook wat de burger zelf als doel ziet van een goede gezondheid; kunnen participeren waar je dat wilt en moet doen. Daarnaast is maatschappelijke participatie één van de belangrijkste baten van gezondheid en zorg. Dit themarapport biedt daarmee input voor het themarapporten maatschappelijke kosten en baten, de rol van de burger en preventie in de zorg.
Meer lezen?
In het ontwerprapport lees je meer over dit onderwerp. Bijvoorbeeld over de uitwerking, de planning en beoogde samenwerkingspartners.
Bron: Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014