“Alles goed? Ja hoor, best.” Ongetwijfeld de meeste gehoorde zin in Nederland. Het is een beetje een formaliteit, en echt weten of het goed gaat met de ander doe je nooit. Sterker nog: de ander weet het ook nooit helemaal zeker. Tot volgend jaar, want dan komt er een knap apparaatje op de markt: de Cue.
De Cue ziet er niet alleen tof uit, hij doet ook slimme dingen. Op basis van een bloed- snot- of speekselmonster kan het apparaat precies meten hoe goed (of slecht) het met je gaat en geeft op dan advies via je smartphone hoe je je gezondheid kunt verbeteren. Nooit meer gissen hoe het met iemand gaat, maar gewoon vragen: “wat was je Cue vanmorgen?”
Het lijkt wel of gezondheidsspeeltjes steeds meer een trend worden: hartslagmeters, bloeddrukmeters, DNA-testen, bloedsuikerspiegeltest, stappentellers, smartwatches, alles kun je inmiddels thuistesten en koppelen met een appje op je smartphone. Het lijkt wel of gezondheid een gadget op zich is geworden door al die nieuwe technieken en appjes.
Professionele apparatuur
Door de technologische vooruitgang kunnen we steeds meer meten, en daarom willen we ook steeds meer weten. Technieken die voorheen alleen beschikbaar waren via de huisarts of het ziekenhuis zijn goedkoper geworden en hebben de weg naar het gewone publiek gevonden. Het gevaar is alleen dat al die nieuwe speeltjes niet zo betrouwbaar zijn als de professionele apparatuur. Een verkeerde meting kan een nodeloos bezoek aan de huisarts betekenen, of erger, een gemist bezoek.
Toch gaat het te ver om te zeggen dat gezondheidsgadgets gevaarlijke apparaten zijn. Het is best nuttig om te weten wanneer je je vitamine D moet aanvullen, hoeveel calorieën je al tot je genomen hebt die dag en, handig voor vrouwen die zwanger willen worden, hoe het staat met de vruchtbaarheid. Als de Cue door de klinische tests komt, is het een makkelijke thuistest, waarvan de verzekeraar misschien zelfs wel bereid is de kosten te betalen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Overigens zijn het niet de kosten van het apparaat die in de portemonnee worden gevoeld, dat is met ongeveer 150 euro best te betalen. Het zijn de niet-herbruikbare teststaafjes die erin moeten, die aan de prijs zijn: 3 euro voor de standaard test, 7,5 euro voor de grieptest. Best kostbaar voor het vaststellen van een iets dat een thermometer van de drogist voor de helft van de prijs kan.
Lees hier het volledige artikel.