1,2 Miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Nog eens 1,1 miljoen mensen hebben een voorstadium van deze chronische ziekte, die in de volksmond suikerziekte wordt genoemd. Met suiker heeft de ziekte niets te maken, wel met het glucosegehalte in het bloed.
Dat glucosegehalte – ook wel bloedsuikergehalte genoemd – is bij mensen met diabetes te hoog en uit balans. Daardoor kan schade ontstaan aan de bloedvaten en zenuwen en daarmee aan vele organen in het lichaam. Van dat hoge bloedsuikergehalte merken patiënten vaak lange tijd niets. Niet iedereen heeft duidelijke klachten.
Plassen
In het beginstadium kunnen klachten bovendien worden gemist omdat ze lijken op dingen die iedereen wel eens heeft, vertelt internist-diabetoloog Behiye Özcan van het Erasmus MC. ‘In het begin zijn de klachten van hoge glucosegehaltes dorst, slaperigheid, vermoeidheid en veel plassen’, somt Özcan op. ‘En op de langere termijn kan een chronisch hogere bloedglucose complicaties geven aan bijvoorbeeld het hart, de ogen, nieren en voeten. Ook kunnen mentale problemen en problemen met seksualiteit ontstaan.’
Lees hier het volledige artikel.