Een ongezonde leefstijl is de voornaamste factor van sterk stijgende zorgkosten. Inzetten op preventie is hard nodig om lijden te voorkomen en om de zorg betaalbaar te houden. Toch is de praktijk weerbarstiger. Waarom is dat zo en wat werkt wel om een gezonde leefstijl te bevorderen?
Daarover gingen onderzoekers van Amsterdam UMC in gesprek met de Amsterdamse wethouder Alexander Scholtes.
Een ongezonde leefstijl ligt aan de basis van meer dan de helft van alle zorgvragen. “De neiging is dan om mensen op te voeden: als ze weten wat goed voor ze is, gaan ze hun gedrag vanzelf wel aanpassen, is de gedachte. Maar zo werkt het in de praktijk niet.” Coosje Dijkstra en Wilma Waterlander, beiden universitair docent bij de afdeling Public and Occupational Health, lieten in hun presentatie aan de wethouder zien waarom:
“Uit studies is bijvoorbeeld gebleken dat maar liefst 80 procent van het voedselaanbod in Amsterdamse supermarkten en andere voedselaanbieders ongezond is. In zo’n context kunnen we de verantwoordelijkheid om gezonde keuzes te maken niet bij de individuele burger neerleggen. We moeten het hele systeem onder de loep nemen en met alle betrokken partijen samen naar een pakket aan oplossingen zoeken.”
Lees hier het volledige artikel.