Gezonde en duurzame eetomgeving in steeds meer zorginstellingen

Gezonder en duurzamer eten in de zorg? Het kan! Dat werd duidelijk tijdens het 5e landelijk congres “Goede Voeding in de Zorg”, dat Alliantie Voeding in de Zorg op 5 maart 2024 in Ede organiseerde.
Ruim 60 ziekenhuizen en 30 andere type zorginstellingen zijn inmiddels volop bezig om een beter voedingsaanbod te realiseren met meer plantaardige opties voor patiënten, medewerkers en bezoekers.

Omgaan met weerstand
Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben een voorbeeldfunctie voor de maatschappij. Goede voeding draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers én aan de gezondere keus door bezoekers. Maar het realiseren van een gezonder en duurzamer voedselaanbod kan ook weerstand oproepen bij bezoekers en collega’s.

In een inspiratielezing nam gedragspsycholoog Sabine Jansen de deelnemers mee in hoe je kan inspelen op motieven en weerstanden die mensen ervaren bij verandering. Ze vertelde dat mensen graag zelf keuzes maken en niet willen dat zorginstellingen bepalen wat ze eten. Haar tips: kom erachter wat weerstand oproept, biedt keuzevrijheid en verander de standaardoptie.

Lees hier het volledige artikel.