Stel je voor: je ruikt ineens je favoriete parfum niet meer. Of je lievelingsgerecht smaakt plotseling heel anders. Veel Covid-19-patiënten weten ervan: zij verloren hun reuk- en smaakvermogen. Maar eet je anders zonder die zintuigen en kun je geuren alsnog terughalen?
Er gloort hoop voor die patiënten, zegt Elbrich Postma die 15 januari in Wageningen promoveert op haar onderzoek naar de effecten van reuk- en smaakverlies op het eetgedrag èn de hersenactiviteit.
Verloren reukvermogen terug te winnen met reuktherapie
Reukverlies heeft invloed op de kwaliteit van leven, zegt Elbrich Postma. “Patiënten genieten minder van hun eten en ze lopen gevaar omdat ze rook en gas niet kunnen ruiken. Ook kun je onzeker worden over je eigen lichaamsgeur, of zelfs depressief.”
Patiënten die hun reuk- en smaakvermogen kwijt raken, worden daar dagelijks mee geconfronteerd, bij alle maaltijden en lekkere tussendoortjes. Van de Nederlandse bevolking heeft 5% tot wel 20% een verminderd reuk- en/of smaakvermogen. Dit heeft allerlei oorzaken, zoals een verkoudheid, griep, een ongeluk of ouderdom.
Lees hier het volledige artikel.