Gezond ouder worden: wat eten?

Een nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen die vanaf hun veertigste meer eiwitten consumeren minder chronische ziekten ontwikkelen en waarschijnlijk gezonder ouder worden. Om welke eiwitten gaat het dan? En wat kan je beter mijden qua voeding?

Onderzoekers van de Tufts University (VS) analyseerden de resultaten van een groot onderzoek dat op Harvard werd uitgevoerd naar de gezondheid en eetgewoonten van meer dan 48.000 verpleegsters. De verpleegsters waren in 1984 tussen 38 en 59 jaar oud en werden als gezond beschouwd. Hun gegevens werden verzameld tot 2016.

Het team van onderzoekers, onder leiding van Andres Ardisson Korat, wilde inzicht krijgen in de voedingsgewoonten van de verpleegkundigen die het oudst waren geworden. Ze definieerden “gezond ouder worden” als het hebben van een goede mentale gezondheid, geen cognitieve (geheugen) of fysieke problemen en niet lijden aan een van de 11 meest voorkomende chronische ziekten: diabetes type 2, de ziekte van Parkinson, nierfalen, hartaanval, beroerte, hartfalen en andere veel voorkomende hart- en bloedvataandoeningen.

Lees hier het volledige artikel.