Uit cijfers van het CBS blijkt dat we met z’n allen steeds ouder worden. Het aantal honderdplussers is het afgelopen jaar zelfs toegenomen. Is dat een kwestie van goede genen of kunnen we hier zelf invloed op uitoefenen?
Het is een combinatie, zegt Janet Boekhout, universitair docent gezondheidspsychologie aan de Open Universiteit. “Goede genen zijn belangrijk, maar ook een gezonde leefstijl kan verschil maken.” Als voorbeeld haalt Boekhout de ‘blue zones’ aan. “Er zijn een aantal plekken op de wereld waar de bewoners buitenproportioneel oud worden. Deze mensen hebben met elkaar gemeen dat zij gezond eten, veel bewegen en een rijk sociaal leven hebben.”
Sociale controle is belangrijk
Dat maakt dat een gezonde levensstijl tegenwoordig niet meer los kan worden gezien van gezond ouder worden. Dat is wel eens anders geweest. “Bij een opleiding tot arts werd er niet of nauwelijks aandacht aan besteed”, aldus Boekhout. “In geval van een ziekte of aandoening werd ‘slechts’ gezocht naar de mogelijkheden van welke behandeling de juiste zou zijn.” Vandaag de dag wordt meer gekeken naar hoe je met een gezonde levensstijl een bepaalde ziekte of aandoening kunt vermijden of verminderen.
Lees hier het volledige artikel.