Na een hartinfarct of beroerte is er een verhoogde kans op een tweede infarct of vroegtijdig overlijden. Een gezond eetpatroon kan dit risico met 20 procent verlagen. Dit ontdekte voedingswetenschapper Esther Cruijsen. Ze promoveerde in februari met haar onderzoek aan Wageningen University & Research (WUR).
Gezondheidseffect van gezonde voeding
Om het effect van voedingsaanpassingen bij mensen met hart- en vaatziekten in kaart te brengen, analyseerden Cruijsen de gegevens van ruim 4.000 hartpatiënten. Hierbij analyseerden ze hun eet- en drinkgewoonten gedurende 15 jaar. Aan de hand van de onderzoeksuitkomsten concludeert ze: ‘Al gebruik je de beste medicijnen, met een gezond dieet neemt het risico op sterfte aan een tweede infarct of beroerte met zo’n 20 procent af op de lange termijn.’
Verhoogd risico
‘We weten al langer dat gezonde voeding goed is voor onze harten’, zegt prof. Marianne Geleijnse, die het onderzoek begeleidde. ‘Maar dat ging vooral om gezonde mensen zonder hart- en vaatziekten.’ Onderzoek onder hartpatiënten is schaars, terwijl juist zij meer risico lopen.
Lees hier het volledige artikel.