Misschien vermoedde je het al: mannen en vrouwen beleven pijn anders. Maar dat komt niet doordat de een kleinzeriger is dan de ander. Onderzoek wijst uit dat de pijnsignalen bij mannen en vrouwen via andere cellen en met andere signaalstoffen worden verwerkt. Hebben vrouwen inderdaad een hogere pijngrens? En wie kunnen pijn ‘even parkeren’?
Wanneer een biologische man in transitie gaat tot vrouw, ervaart deze persoon daarna meer pijn, zoals hoofdpijn of gewrichtspijn. Andersom geldt dat niet. En schakel je een bepaald type afweercel uit in muizen, dan verdwijnt bij mannetjes de pijn, terwijl die bij vrouwtjes aanhoudt. Dit zijn een paar voorbeelden van onderzoek waaruit blijkt dat er allerlei biologische verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen als het gaat om pijn.
Toch is het niet zo simpel dat biologie de verschillen in pijnbeleving volledig kan verklaren, daar komt nog veel meer bij kijken. ‘We leren van onderzoek vooral dat pijn heel complex is’, zegt pijnarts Selina van der Wal. ‘Naast de biologische verschillen, zijn er allerlei sociale, culturele en psychologische factoren die meespelen in de pijnbeleving bij zowel mannen als vrouwen.’
Lees hier het volledige artikel.