Gezamenlijke aanpak microscopie-onderzoek helpt om ziektes te bestrijden

Alle Nederlandse UMC’s, universiteiten en een aantal kennisinstituten, gaan de Nederlandse microscopie naar een hoger niveau tillen. De samenwerking NL-BioImaging ontvangt daarvoor 25 miljoen euro van NWO.

Onderlinge uitwisseling van gegevens en gezamenlijk invoeren van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) biedt wetenschappers de mogelijkheid om baanbrekend fundamenteel onderzoek te doen. Uiteindelijk kan dat worden toegepast “om levensbedreigende ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen te genezen”, aldus coördinator Eric Reits van Amsterdam UMC.

Recente ontwikkelingen binnen de microscopie maken het nu al mogelijk om processen in levende cellen, organoïden en kleine diermodellen zichtbaar te maken en bij te sturen, bijvoorbeeld door het toedienen van een nieuw medicijn. Maar de ambities van wetenschappers zijn groot, en vragen om een gemeenschappelijke aanpak. Daarom trekken de onderzoekers van NL-BioImaging gezamenlijk op om ziekte-gerelateerde mechanismes en effecten van potentiële therapieën in cellen en weefsels te kunnen bestuderen. De resultaten van hun werk maken het mogelijk om biomarkers, vaccins en gepersonaliseerde therapieën voor complexe ziektes te ontwikkelen.

Lees hier het volledige artikel.