Hoe ze ontstaan en dit kun je eraan doen.
Op de hand, onder je oksel of in de schaamstreek: wratten zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen over het hele lichaam voorkomen. Soms pijnlijk of juist jeukend, maar zeker niet gevaarlijk. Hoe ontstaan wratten?
Huisarts Yvonne Maat vertelt over de soorten en hoe je ze sneller laat verdwijnen. ,,Deze soort wratten moet je echt met rust laten en er zeker niet aan pulken.”
Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met wratten. Eén op de drie basisschoolkinderen en één op de tien volwassenen heeft gewone wratten en/of voetwratten, zegt Yvonne Maat, huisarts en kinderboekenauteur.
- Wat is een wrat?
,,Wratten zijn een soort bloemkoolachtige goedaardige knobbeltjes op de huid die vaak ruw aanvoelen. Wratten worden vaak veroorzaakt door een wrattenvirus’’, zegt Maat. - Welke soorten wratten bestaan er?
De meest voorkomende soorten zijn: gewone wrat, waterwrat, steelwrat, ouderdomswrat en genitale wratten.
De gewone wrat is huidkleurig of lichtbruin en kan op het hele lichaam ontstaan, maar zit vooral op de handen en de voeten. ,,Waterwratten zijn vaak wit of doorschijnend en komen vooral voor bij kinderen op de rug, borst en buik.’’
Steelwratten zijn huidkleurige uitstulpinkjes van de huid. Ze steken verder uit dan andere wratten, alsof ze op een steeltje zitten. Vandaar de naam. ,,Ze groeien vooral in de hals, in de oksels, rond de ogen, en bij vrouwen onder de borsten bij het bh-bandje. De steelwratjes ontstaan vooral op warme plekken van het lichaam en op plekken waar wrijving plaatsvindt van bijvoorbeeld een bh-bandje of een ketting. ’’
Lees hier het volledige artikel.