Snelle gewichtstoename tijdens de kinder- en tienerjaren verhoogt de kans op overgewicht op volwassen leeftijd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Experts benadrukken dat de preventie van overgewicht al op vroege leeftijd moet beginnen; overgewicht is namelijk na roken de belangrijkste risicofactor voor kanker.
Het onderzoek was gericht op drie belangrijke ontwikkelingsfasen van kind naar volwassene: de eerste levensjaren (0-2 jaar), de kindertijd (3-8 jaar) en de pubertijd (9-15 jaar). De onderzoekers hebben gekeken naar mogelijke verbanden tussen gewichtstoename tijdens deze drie fasen en het gewicht op volwassen leeftijd (18-25 jaar). Uit hun analyses blijkt dat er met name een sterk verband is tussen gewichtstoename tijdens de kindertijd en de pubertijd en de hoeveelheid vetmassa op volwassen leeftijd. De deelnemers aan het onderzoek die de snelste gewichtstoename hadden tijdens de kindertijd en de pubertijd hadden namelijk later als volwassenen vaker een grotere vetmassa.
Onderzoekers van onder andere de Universiteit van Bonn in Duitsland, onder leiding van Dr. Anette Buyken, hebben gegevens geanalyseerd uit de DONALD-studie. Deze studie is een langlopend onderzoeksproject waarin sinds 1985 deelnemers worden gevolgd vanaf hun eerste levensjaren tot hun volwassenheid. In de DONALD-studie wordt uitgebreide informatie over de voeding, groei en ontwikkeling van de deelnemers gemeten en bijgehouden.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt het belang van een gezond gewicht ter preventie van kanker op latere leeftijd. Overgewicht verhoogt namelijk het risico op darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze), galblaas-, en eierstokkanker.
Lees hier het volledige artikel.