Ons immuunsysteem bestaat uit twee delen; het aangeboren en het verworven immuunsysteem. Lang werd gedacht dat het verworven deel kan leren de ziekteverwekkers waarmee het in aanraking komt te herkennen, en dat het aangeboren deel dat niet kan.
Maar de afgelopen jaren is door het werk van hoogleraar Mihai Netea duidelijk geworden dat het aangeboren immuunsysteem wel degelijk ook een geheugen heeft en dus ‘getraind’ kan worden.
In dit artikel komt getrainde immuniteit samen met een andere belangrijke onderzoekslijn in het Radboudumc: de infectieziekte malaria. Vanuit het malaria-onderzoek tonen Emeritus hoogleraar Robert Sauerwein en Henk Stunnenberg samen met Mihai Netea en andere collega’s van het Radboudumc nu voor het eerst aan dat ook een parasitaire infectie het immuunsysteem kan trainen.
Het artikel is gepubliceerd in Frontiers in Molecular Biosciences.
Het immuunsysteem confronteren met malaria
De studie betrof twee delen: één deel in immuuncellen, geïsoleerd uit het bloed van gezonde vrijwilligers, en een kleine klinische studie in vijf gezonde vrijwilligers die met malariaparasieten (Plasmodium falciparum) geïnfecteerd zijn.
Lees hier het volledige artikel.