Live in beeld: tumorcellen ontsnappen aan zuurstofarme tumor.
Als tumorcellen weinig zuurstof krijgen in de primaire tumor en daardoor stress ervaren, gaan ze in een soort ‘eco-stand’. Ze laten dan veel makkelijker los van de tumor en zaaien uit naar andere delen van het lichaam.
Veronika te Boekhorst en Peter Friedl van het Radboudumc laten dit proces en de onderliggende moleculaire mechanismen zien in een publicatie in Current Biology.
Onder normale omstandigheden groeien borstkanker en hoofd-halskanker, doordat tumorcellen samen zoeken naar plekken in het omliggende weefsel, waar ze kunnen uitgroeien. Dit proces heet collectieve invasie en is vergelijkbaar met wortelgroei bij planten. Het team van Peter Friedl, hoogleraar Microscopische Beeldvorming van de Cel van het Radboudumc, laat nu zien dat de tumorcellen bij zuurstofgebrek op een andere manier migreren. Ze laten elkaar dan los en gaan ervandoor.
“Stel, we houden allemaal elkaars handen vast, dan verplaatsen we ons niet zo snel. Maar als we elkaar loslaten, ga ik er als een speer vandoor,” legt Friedl uit. “Deze losse toestand van tumorcellen noemen we amoeboide beweging, omdat amoeben, organismen die uit slechts één cel bestaan, ook zo bewegen. Evolutionair gezien is dit de oudste manier van verplaatsing, en die bestaat al meer dan een miljard jaar. Tumorcellen grijpen dus terug op een oeroud mechanisme als ze te weinig zuurstof krijgen, waardoor ze snel in hun eentje kunnen ontsnappen aan de tumor.”
Lees hier het volledige artikel.