Geschillencommissie Taxivervoer: toiletstoel wel mee met Valys

Een Valysreiziger meldt bij de reservering van zijn rit dat hij een toiletstoel wil meenemen. Hij krijgt hiervoor telefonisch toestemming. De chauffeur echter weigert de toiletstoel mee te nemen. De Valysreiziger dient, met steun van het Juridisch Steunpunt van de CG-Raad, een klacht in bij de Geschillencommissie Taxivervoer. Deze oordeelt dat Valys de toiletstoel niet had mogen weigeren. Een verhelderend oordeel over vervoer van een extra hulpmiddel met Valys.

In 2010 zijn de regels over het meenemen van een extra hulpmiddel met Valys verbeterd. Ondanks deze verbeteringen in de Algemene Voorwaarden weigert Valys soms nog steeds ten onrechte het vervoer van een extra hulpmiddel naast de elektrische rolstoel. Zo ook in deze zaak.

Geen uitzondering
Tegenover de Geschillencommissie verklaarde Connexion dat het verzoek voor het meenemen van de toiletstoel direct bij de boeking geweigerd had moeten worden. Connexion stelde dat dit verzoek op grond van de Algemene Voorwaarden Valysvervoer valt onder de uitzondering waarvoor apart toestemming nodig is.

In artikel 16 lid 4 van de Algemene Voorwaarden staat: “Het is de pashouder toegestaan om kosteloos maximaal twee hulpmiddelen – mits aangemeld en veilig vervoerbaar – mee te nemen. Het is echter niet mogelijk om tegelijkertijd een scootmobiel, een niet-opvouwbare rolstoel en/of een driewielfiets mee te nemen, tenzij Connexion hier bij de reservering van de rit uitdrukkelijke toestemming voor geeft”.

De Geschillencommissie stelt dat de toiletstoel niet valt onder de uitzondering van artikel 16 lid 4. De uitzondering moet hier strikt worden uitgelegd. De toiletstoel wordt in het artikel niet genoemd. Dat is de reden waarom de toiletstoel niet geweigerd had mogen worden, aldus het bindend oordeel van de commissie.
Telefonisch akkoord
Daarnaast stelde de Geschillencommissie dat Valys niet kan terugkomen op een telefonisch gegeven akkoord, ook niet als dit akkoord mogelijk in strijd is met de algemene voorwaarden. Eventuele fouten als gevolg van een onterecht afgegeven telefonisch akkoord  komen normaliter voor rekening en risico van de ondernemer.
Veilig en vast
Zowel Connexion als de Geschillencommissie waren van oordeel dat de toiletstoel in principe veilig vervoerd kan worden (ook een voorwaarde in art 16). De Geschillencommissie heeft er niets over gezegd, maar de toiletstoel is eigenlijk gewoon als bagage te beschouwen. De Algemene Voorwaarden stellen dat losse bagage veilig vervoerd moet worden, bijvoorbeeld door vastzetten met sjorbanden. Hiervoor gelden geen speciale vastzetregels. In verband met de veiligheid moet hiervoor eerst toestemming aan Connexion gevraagd worden (art 1.1 onder p. van de Algemene Voorwaarden). Twee stuks handbagage en één stuk bagage, niet zijnde handbagage, mogen gratis mee.
Algemene gelding
De Geschillencommissie verklaarde de klacht  dus gegrond. Connexion moest bovendien de extra kosten die de Valysreiziger had gemaakt voor het regelen van apart vervoer voor de toiletstoel alsnog terug te betalen. Dit is een belangrijk oordeel met mogelijk algemene gelding voor andere, veilig vervoerbare hulpmiddelen die niet uitdrukkelijk onder de uitzondering van art 16 worden genoemd. De Geschillencommissie wees er ook nog op dat deze formulering nu eenmaal het resultaat is van een aanbestedings- en onderhandelingsproces en dat Connexion hier niet zomaar van kan afwijken, hoe begrijpelijk soms ook. 
Meldpunt en Juridisch Steunpunt CG-Raad
Direct na de weigering door Valys heeft de Valysreiziger zijn probleem gemeld bij het meldpunt van de CG-Raad. Het meldpunt heeft hem geadviseerd een klacht in te dienen bij de Geschillencommissie. Het Juridisch Steunpunt van de CG-Raad heeft de Valysreiziger ondersteund bij de behandeling voor de Geschillencommissie.

 Lees eventueel ook het Juris-artikel ‘Tillift wel of niet mee?’ van juni 2010, te downloaden vanaf de website van het Juridisch Steunpunt
(Wetten en regels – Vervoer en parkeren – onder Verschenen in Juris).

 Meer over Valys in Wij werken aan – Vervoer
Meer over juridische ondersteuning in Wij werken aan – Recht
Bron: CG-raad