Gepersonaliseerde voedings- en beweegzorg bij hoofd-halskanker

Diëtist-onderzoeker Annemieke Kok van UMC Utrecht onderzocht hoe de voedings- en beweegzorg geoptimaliseerd kan worden voor patiënten met hoofd-halskanker die chemoradiotherapie ondergaan.

Op 10 december promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op haar proefschrift “Move to Eat”. Vanwege het grote risico op ondervoeding bij deze patiëntengroep, benadrukt Kok in haar proefschrift het belang van dieetbehandeling en fysiotherapie als onderdeel van de multidisciplinaire behandeling.

Impact van hoofd-halskanker
Hoofd-halskanker en de behandeling ervan hebben een grote impact op het dagelijks leven van patiënten. Kok beschrijft in haar proefschrift dat bijwerkingen als pijn, slikproblemen (dysfagie), misselijkheid en smaakveranderingen vaak leiden tot een verminderde voedingsinname.

Ook licht Kok het anorexia-cachexiesyndroom toe dat bij sommige patiënten met hoofd-halskanker kan ontstaan. Dit is een systemisch ontstekingssyndroom dat gepaard gaat met metabole afwijkingen zoals insulineresistentie en spierafbraak. Het anorexie-cachexiesyndroom veroorzaakt vermoeidheid, gewichtsverlies en verlies van spiermassa.

Lees hier het volledige artikel.