Gepersonaliseerd voedingsadvies moet ondervoeding bij senioren voorkomen

Ouder worden gaat gepaard met fysiologische, zintuiglijke, psychologische en sociale veranderingen, die hun weerslag hebben op hoe, wanneer en wat we eten. Ondervoeding bij ouderen is een reëel probleem. Gepersonaliseerde strategieën kunnen de risico’s die ondervoeding met zich meebrengt beperken.

Met oog op het ontwikkelen van zulke persoonlijke voedingsadviezen heeft een Frans multidisciplinair team een onderzoek uitgevoerd bij heel wat senioren en bejaarden. Aan de hand van persoonlijke interviews en zintuiglijke tests werd gepolst naar de leefomstandigheden, de hulpbehoevendheid, de eetgewoontes enzovoort. Rekening houdend met een vijftigtal variabelen werden de deelnemers opgedeeld in zeven verschillende profielen.

7 eetprofielen
In profielen 1 tot en met 3 zitten ouderen die gezonde voedingsgewoontes nastreven.

  • Profiel 1 (evenveel mannen als vrouwen) wordt gekenmerkt door plezier in eten, een goede eetlust en een voorliefde voor vlees.
  • Profiel 2 (een meerderheid van de vrouwen) is zeer attent voor de effecten van voeding op de gezondheid.
  • Profiel 3 (ook een meerderheid van de vrouwen) eet op basis van stemmingen en emoties.

Lees hier het volledige artikel.