Genetische voorspeller voor slechte prognose dikkedarmkanker

Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben een methode ontdekt om een bepaalde groep dikkedarmkankerpatiënten te identificeren die een slechte prognose hebben. Door te screenen op een specifieke DNA-verandering kunnen patiënten worden geselecteerd die mogelijk baat hebben bij aanvullende chemotherapie.

Het onderzoek onder leiding van prof. dr. Manon van Engeland, hoogleraar pathobiologie van kanker, werd recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Cancer Research.

Jaarlijks komen er in Nederland meer dan 13.000 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker bij en komen ruim 5.000 mensen te overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Daarmee neemt dit type kanker plaats drie in op de ranglijst van meest voorkomende tumoren. Dikkedarmkanker kan worden onderverdeeld in vier stadia. Patiënten met stadium I dikkedarmkanker hebben een relatief grote vijfjarige overlevingskans van 95 procent, terwijl stadium IV gepaard gaat met uitzaaiingen en de vijfjarige overlevingskans reduceert tot slechts 9 procent.

Lees hier het volledige bericht.