Genetische test kan veel borstkankerpatiënten chemotherapie besparen

Veel borstkankerpatiënten ouder dan vijftig jaar zouden na het verwijderen van de tumor geen chemotherapie hoeven te ondergaan. Dat toont een grootschalige Europese studie, geleid door een expert van het Belgische Jules Bordet Instituut.

Zo zouden heel wat patiënten de bijwerkingen van chemotherapie, zoals haaruitval en vermoeidheid, bespaard kunnen blijven.

De meeste borstkankers zijn hormoonafhankelijk, wat wil zeggen dat de ontwikkeling ervan wordt aangewakkerd door bepaalde hormonen die van nature in ons lichaam aanwezig zijn. Na het chirurgisch verwijderen van de tumor krijgen patiënten daarom vaak hormoontherapie, waarbij de hormonen aangevallen worden die kankercellen stimuleren. Daarbovenop krijgen patiënten dikwijls ook nog chemotherapie, om eventuele uitzaaiingen aan te pakken en zo te voorkomen dat de ziekte terugkomt.

Chemotherapie gaat zoals bekend gepaard met verschillende bijwerkingen, die een zware impact hebben op de levenskwaliteit van patiënten. Veelvoorkomende neveneffecten zijn vermoeidheid, haaruitval, misselijkheid en een verhoogde kans op infecties. Specialisten zoeken al een hele tijd naar manieren om chemobehandelingen waar mogelijk terug te dringen.

Lees hier het volledige artikel.