Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben, samen met collega’s, specifieke veranderingen in ons DNA ontdekt die het risico op het ontwikkelen van epilepsie verhogen.
Ze deden dit binnen het samenwerkingsverband van de International League Against Epilepsy (ILAE). De resultaten van dit grootste genetische onderzoek in zijn soort zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. De bevindingen vergroten onze kennis over het ontstaan van epilepsie aanzienlijk en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
Wereldwijd hebben meer dan 50 miljoen mensen epilepsie, een veel voorkomende hersenaandoening waarvan er veel verschillende soorten zijn. Het is bekend dat epilepsie een genetische component heeft en soms in families voorkomt. In dit onderzoek vergeleken onderzoekers het DNA van bijna 30.000 mensen met epilepsie met dat van 52.500 mensen zonder epilepsie. De verschillen brachten gebieden in ons DNA aan het licht die mogelijk betrokken zijn bij het ontstaan van epilepsie.
Lees hier het volledige artikel.