Het Radboudumc gaat met het Erasmus MC en het Havenziekenhuis bij gezonde vrijwilligers genetisch gemodificeerde knaagdiermalaria als vaccin testen. Het vaccin bestaat uit een malariaparasiet die voorkomt bij de muis, waaraan een specifiek gen is toegevoegd dat bescherming tegen malaria bij de mens moet opwekken.
De eerste drie vrijwilligers kregen het vaccin gisteren toegediend.
Naar schatting een half miljoen mensen overleed in 2015 aan malaria. Het merendeel van de slachtoffers bestaat uit jonge Afrikaanse kinderen. Een effectief vaccin dat bescherming biedt tegen deze ernstige infectieziekte is daarom zeer gewenst.
Ingebouwd gen
In het Havenziekenhuis start op 6 juni 2017 een klinisch onderzoek met een genetisch gemodificeerd malariavaccin in samenwerking met het Radboudumc en het Erasmus MC. Het vaccin is gebaseerd op een malariaparasiet (Plasmodium berghei) die voorkomt bij de muis, maar bij de mens niet tot ziekte leidt. Klinisch leider van het onderzoek Perry van Genderen: “In deze parasiet is een kenmerkend gen van de menselijke malariaparasiet – Plasmodium falciparum – ingebouwd. Het geproduceerde eiwit moet bij de mens tot effectieve bescherming tegen malaria leiden.”
Lees hier het volledige artikel.