Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2018 weer gestegen. Sterker nog dan een jaar eerder. De tekorten in 2016 liepen met drie procent op tot 732 in 2017. Nu is er een stijging van maar liefst 5 procent naar 769.
‘Het is dweilen met de kraan open’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief. Apothekers hebben er veel werk aan om dit allemaal te regelen.’
In het oog springende tekorten in 2018 waren onder meer de anticonceptiepil, waardoor onder Nederlandse vrouwen onrust en onzekerheid ontstond. Het niet beschikbaar zijn van levodopa/carbidopa had impact op patiënten met de ziekte van Parkinson, omdat deze patiënten heel nauwkeurig ingesteld zijn. Verslavingsartsen sloegen alarm toen refusal niet beschikbaar was. Het middel tegen alcoholverslaving is er nu weer tijdelijk. Veel tekorten waren er ook bij de oogpreparaten en antibiotica.
Lees hier het volledige artikel.