Ook in 2012 stagneert de kwaliteitsverbetering van de Maas. Dit blijkt uit het jaarrapport “De kwaliteit van het Maaswater in 2012” van RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven die uit Maaswater drinkwater produceren. Het gedistribueerde drinkwater is nog steeds betrouwbaar en van zeer goede kwaliteit: de inspanningen van de drinkwaterbedrijven richten zich op het leveren van betrouwbaar én betaalbaar drinkwater in de toekomst.
Maatregelen vereist
In 2012 werden de streefwaarden van het Donau-, Maas- en Rijnmemorandum (afgekort: DMR-streefwaarden) in ruim 10% van de metingen voor geneesmiddelen en röntgencontrastmiddelen overschreden. Het gaat daarbij om metoprolol, metformine, ibuprofen, aspirine en 6 verschillende röntgencontrastmiddelen. Dit komt overeen met het beeld dat al enkele jaren bestaat. De belangrijkste bron van deze verontreiniging is het dagelijkse gebruik van medicijnen in de huishoudens. Al jaren wordt bij overheid en bedrijfsleven aangedrongen op maatregelen, maar die zijn tot nu toe uitgebleven. Het is nu hoog tijd om over te gaan tot een samenhangend maatregelenpakket op het gebied van normering, bronaanpak (bij de productie en het voorschrijven van medicijnen), waterbeheer (bijvoorbeeld de zuivering van afvalwater) en internationale afstemming. RIWA-Maas hoopt dat de recente initiatieven van de Staatssecretaris van Milieu niet alleen woorden maar ook daden bevatten.
Verbod chemische onkruidbestrijding
Ook gewasbeschermingsmiddelen en industriële stoffen in het Maaswater blijven problematisch. Sinds 2010 worden voor drinkwaterrelevante stoffen in 10% van de metingen de normen of streefwaarden overschreden. Ook voor deze stoffen stagneert de kwaliteitsverbetering. RIWA vindt derhalve een algeheel verbod op chemische onkruidbestrijding op verhardingen en sportterreinen noodzakelijk.
Normering noodzakelijk
Geneesmiddelen, röntgencontrastmiddelen en hormoon¬verstorende stoffen zijn stoffen, waarvoor tot op heden geen normen in oppervlaktewater bestaan. Het gedistribueerde drinkwater is dankzij de toegepaste zuiveringstechnieken nog steeds veilig en betrouwbaar. De vraag is echter of die technieken ook in de toekomst voldoende blijven, gelet op de toenemende vergrijzing (meer medicijngebruik) en klimaatverandering (verslechtering waterkwaliteit bij lage afvoeren). Uitbreiding van de drinkwaterzuivering wordt bestudeerd, maar staat in feite haaks op Europees beleid van de Kaderrichtlijn Water, waarin de ambitie is opgenomen de bronnen zodanig te beschermen dat op termijn de zuiveringsinspanning voor drinkwater juist kan worden verminderd.
Klik hier voor het jaarverslag.
Rectificatie ANP-bericht
In de berichtgeving van het ANP over ons jaarrapport “De waterkwaliteit van de Maas 2012” wordt in de kop van het artikel en in een enkele passage de indruk gewekt dat het gaat om “meer medicijnen in het drinkwater”. Dat is niet juist. Het gaat om medicijnen in het rivierwater van de Maas. Onze zorg richt zich erop dat de concentraties in het rivierwater in de toekomst zodanig stijgen dat er aanvullende zuiveringen nodig zijn om te voorkómen dat er medicijnresten in het drinkwater komen.
Bron: RIvierWAterbedrijven (Maas)