Vrouwen leven vaker in armoede, hebben meer psychische problemen en zijn vaker het slachtoffer van geweld. Ook hebben vrouwen minder vaak toegang tot goede voeding en onderwijs. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid bij Amsterdam UMC, vindt dat gendergelijkheid ons allemaal aangaat. Ook al is ‘slechts’ de helft van de wereldbevolking vrouw.
“Ieder mens wordt gevormd door de omgeving waarin het zich ontwikkelt. Tijdens de eerste negen maanden van ons leven is dat de baarmoeder van onze moeder,” aldus Roseboom. Daarom is het zo belangrijk dat de omgeving waarin kinderen zich ontwikkelen, vanaf de allereerste levensfase tot in de vroege kinderjaren, zo gezond mogelijk is. Onderzoek laat namelijk zien dat stress bij zwangeren invloed heeft op de ontwikkeling van organen en weefsels van het kind. “De omgeving van kinderen tijdens kritieke periodes van hun ontwikkeling kan leiden tot permanente veranderingen in bijvoorbeeld gedrag, leervermogen en vatbaarheid voor ziekten.”
Uit onderzoek blijkt dat kinderen van moeders die een ernstig stressvolle ervaring hadden tijdens hun zwangerschap later anders, namelijk minder flexibel, leren. Het onderzoek van Roseboom zelf, naar de Nederlandse hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog, laat zien dat kinderen van ondervoede moeders vatbaarder zijn voor chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten. In dat geval ging het dus om veranderingen in de ontwikkeling van het hart.
Lees hier het volledige artikel.