In de gezondheidszorg is het mannelijke perspectief nog steeds dominant. Dat is niet goed voor de medische professie, en met name vrouwelijke artsen betalen hiervoor de prijs. De masculiene oriëntatie is evenmin goed voor patiënten.
Dit concluderen Kiki Lombarts, hoogleraar Professional performance van artsen bij Amsterdam UMC, en Abraham Verghese, internist en hoogleraar aan de Amerikaanse Stanford Universiteit, in hun vandaag gepubliceerde artikel in de New England Journal of Medicine.
Onderzoek toont aan dat vrouwen in de geneeskunde gedurende hun hele medische carrière vaker professioneel benadeeld worden dan hun mannelijke collega’s. “Vrouwen in de geneeskunde worden vaker lastiggevallen, ondergewaardeerd, onderbetaald en gediscrimineerd. Voor vrouwen met een andere etnische achtergrond of uit de LGBTQ+ gemeenschap geldt dit vaak in nog sterkere mate”, vertelt Lombarts.
Tegelijkertijd zijn er belangrijke wetenschappelijke publicaties in de heelkunde, de inwendige geneeskunde en de cardiologie die betere uitkomsten rapporteerden voor patiënten die door vrouwelijke artsen werden behandeld. Deze studies toonden verschillen aan in sterftecijfers, (post-operatieve) complicaties en heropnames, bij verschillende typen operaties en veelvoorkomende aandoeningen. Het slechtste af zijn vrouwelijke patiënten die een behandeling krijgen van mannelijke artsen.
Lees hier het volledige artikel.