Gemeenten krijgen per 2015 circa 15 miljard euro extra te besteden vanwege de overheveling van taken op het gebied van langdurige zorg, jeugdzorg en werk. Hiermee komt ook de controle of het geld goed en efficiënt besteed wordt bij gemeenteraadsleden, ondersteund door lokale rekenkamers, te liggen.
Bij deskundigen, Tweede Kamerleden, rekenkamers en sommige raadsleden zelf bestaan zorgen of zij deze controle wel goed kunnen uitvoeren. Volgens Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur van Universiteit Twente, is er bij raadsleden onvoldoende kennis in huis om dit werk goed te kunnen doen. `En dat zeg ik niet omdat ik raadsleden tekort wil doen. Maar het gaat om heel complexe taken die in een enorm hoog tempo worden doorgevoerd.`
Deze vaart is het gevolg van het feit dat twee wetten die de decentralisatie regelen nog steeds niet in de Tweede Kamer behandeld zijn. Er is straks weinig tijd over om raadsleden te betrekken bij de besluitvorming over hoe die taken moeten worden ingevuld. `Daar hoor je tussenstappen voor in te bouwen. Maar die tijd is er helemaal niet`, aldus Boogers.
Bron: Profnews