Gemeenten moeten vanaf 1 januari verplicht persoonlijk contact zoeken met inwoners met schulden. Woningbouwcorporaties, zorgverzekeraars, waterbedrijven en energieleveranciers hebben beloofd om zo vroeg mogelijk signalen van betalingsachterstanden door te geven aan de gemeenten. Zo moeten problematische schulden worden voorkomen.
Deze methode om schulden in een vroeg stadium op te sporen wordt nu door bijna 80 van de 355 gemeenten ingezet, zegt een woordvoerder van schuldhulpkoepel NVVK. “Sommige gemeenten zijn nog een beetje aan het snuffelen, maar andere zijn al een paar jaar op grote schaal bezig.”
Het leeuwendeel van de overige gemeenten doen er nu nog vrijwel niets mee. Terwijl de Rijksoverheid de ‘vroegsignalering’ als belangrijk onderdeel ziet van de schuldenaanpak.
Huisuitzettingen voorkomen
Een van de gemeenten die al serieus werken met vroegsignalering is Lingewaard. Daar belt schuldhulpverlener Hossein Shakeri elke maand onaangekondigd bij zo’n vijf à zes gezinnen aan om over hun vaak nog prille schulden te praten. “Het doel is om mensen vroeg in beeld te krijgen.” Het lijkt te werken in Lingewaard. Van de woningcorporatie kreeg Shakeri onlangs nog te horen dat het aantal huurachterstanden terugloopt.
Lees hier het volledige artikel.