Gemeente moet afloop indicatie tijdig melden

Gemeenten zijn verplicht inwoners die zorg en ondersteuning vanuit de Wmo of de Jeugdwet krijgen, tijdig te informeren over het aflopen van hun indicatie. Het is niet wenselijk dat een cliënt zelf bij de gemeente aan de bel moet trekken als zijn indicatie afloopt, om zo te voorkomen dat hulp en ondersteuning na afloop van die indicatie zomaar wordt stopgezet.

Dat schrijft minister De Jonge (VWS) aan de Kamer.

Actief benaderen
‘De gemeente dient een systeem te hanteren waarin de cliënt tijdig wordt geïnformeerd en actief wordt benaderd over het aflopen van de indicatie en de gevolgen daarvan’, aldus de minister. De minister antwoordt dit op vragen van PvdA-Kamerlid Kerstens.

Waarschuwingssysteem
De gemeente Rucphen hanteert voor cliënten die na 1 januari 2019 een Wmo-beschikking krijgen wel een ‘waarschuwingssysteem’. Voor andere cliënten doet zij dit (nog) niet. Dat was reden voor Kerstens om bij de minister aan de bel te trekken. Het Kamerlid had signalen gekregen dat de zorg na aflopen van indicaties onverwachts werd stopgezet. De minister heeft de gemeente hiervoor inmiddels op de vingers getikt.

‘Ik heb de gemeente gewezen op haar verantwoordelijkheid voor continuïteit in de zorgverlening. Vooral voor mensen met een chronische aandoening is dat immers essentieel. Daarbij hoort in mijn optiek ook het informeren van deze doelgroep met een indicatie die dateert van voor 1 januari 2019.’ Volgens de minister overweegt Rucphen om ook cliënten met een indicatie van voor 2019 te informeren over het aflopen van hun indicatie.

Lees hier het volledige artikel.