Stel dat we gezond voedsel, net als schone lucht, beschouwen als een ruimtelijke voorwaarde voor gezondheid. Kiezen voor gezond voedsel kan immers alleen als dit ook in je directe omgeving te verkrijgen is. Zou de gemeente dan, net als tegen luchtvervuiling, ook actie kunnen ondernemen tegen fastfood?
Ja, zeggen juristen en gezondheids- en voedingswetenschappers. In een rapport dat vorige week verscheen, bieden ze daar handvatten voor.
“Nog te vaak wordt gezond eten gezien als een louter individuele keuze, maar dat is niet reëel”, stellen Coosje Dijkstra en Wilma Waterlander, beiden universitair docent en onderzoeker bij de afdeling Public & Occupational Health van Amsterdam UMC.
“Het voedselaanbod in supermarkten en winkelstraten is in de afgelopen tien jaar steeds ongezonder geworden. En die trend stopt niet, integendeel”, zegt Dijkstra. “Het is zeer aannemelijk dat dit leidt tot gezondheidsschade, dat weten we uit de vele wetenschappelijke onderzoeken hiernaar. We weten inmiddels ook dat maatregelen als de suikertaks en een btw-verlaging op groente en fruit niet afdoende zijn om voor gezond te kiezen, als ongezond voedsel overal verkrijgbaar is.”
Lees hier het volledige artikel.