De Gelderse gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van zorg bij beschermd wonen. Maar diverse gemeenten geven ook aan dat er wel een aantal signalen bekend zijn over zorginstellingen waar onderzoek nodig is.
Dat blijkt uit een enquête die Omroep Gelderland hield onder de Gelderse gemeenten.
Bij beschermd wonen krijgen cliënten met psychische of psychosociale problemen begeleiding bij het dagelijks leven en leren ze zo mogelijk zelfstandig te gaan wonen. De zorg die via beschermd wonen geboden wordt haalde afgelopen weken meermalen het nieuws.
De gemeente Nijmegen besloot deze week de zorg bij zorginstelling Rigtergroep stop te zetten en deed bij de politie aangifte van fraude. En onlangs besloten ook zorgkantoren en de gemeente Arnhem om onderzoek te doen naar de Zorgdrager, een zorginstelling die door cliënten en medewerkers wordt beticht van pgb-fraude. De Zorgdrager vroeg onlangs het faillissement aan.
Vorige week besloten de ouders van de 21-jarige autistische ……(om privacy redenen wordt de naam van de betreffende persoon niet genoemd) om zorgaanbieder Woonzorgnet voor de rechter te slepen wegens gebrek aan zorg. Woonzorgnet ontkent de aantijgingen met klem.
43 centrumgemeenten
In Nederland zijn sinds 2015 de 43 centrumgemeenten verantwoordelijk voor beschermd wonen. In Gelderland gaat het om Apeldoorn, Arnhem, Ede, Doetinchem en Nijmegen. Een aantal Gelderse gemeenten valt onder de centrumgemeenten Deventer, Zwolle, Amersfoort en Den Bosch. Bijna alle gemeenten hebben het toezicht op de kwaliteit van zorg uitbesteed aan de regionale GGD’s.
Lees hier het volledige artikel.